UNGAR, Rudi (Riffler, Rod)

UNGAR, Rudi (Riffler, Rod), umjetnik i plesač (Osijek, 1897. ili 5. I. 1907 – logor Jasenovac ili Stara Gradiška, 1944). Sin trgovca kožom Simona i Betike rođ. Broch (Varaždin, ? – ?), brat Nade i Fricike ud. Weiner. Unuk trgovca kožom Rudolfa. Tijekom 1930-ih osnivač je studija za ritmičku gimnastiku i ples na zagrebačkom Dolcu, poznatiji pod umjetničkim imenom Rod Riffler, pod kojim je objavio knjižicu Jutarnja gimnastika za svakoga (Zagreb 1936). Isticao se kao promicatelj suvremenoga plesa, a njegov je studio održavao i uspjele javne nastupe u Zagrebu. U studiju je kao učiteljica gimnastike radila i njegova sestra Nada. God. 1937. ili 1938. prešao je na katoličanstvo. Po uspostavi NDH zatražio je oslobođenje od nošenja žid. znaka, ali je njegova molba odbijena. Ubrzo nakon preuzimanja znaka bio je uhićen te deportiran u logor Jasenovac, gdje je također sudjelovao u priredbama. Prema jednim izvorima stradao je u logoru Jasenovac, a prema drugima u logoru Stara Gradiška. – Sestra Nada, plesna pedagoginja (?Osijek, ? – ?). Tijekom 1930-ih radila je u bratovu studiju za ritmičku gimnastiku i ples na Dolcu. Po uspostavi NDH prebjegla u Hrvatsko primorje, gdje su je uhitile tal. okupacijske vlasti te internirale u logor u Kraljevici i potom u logor Kampor na Rabu. Daljnja sudbina nepoznata. – Djed Rudolf, veletrgovac kožom (? – Osijek, 6. X. 1898). U Osijek se doselio o. 1850, gdje je tijekom druge pol. XIX. st. stekao status ugledna građanina. U braku s Fanny rođ. Kaufmann-Beil imao je djecu: Davida, Reginu ud. Loewi, Sigmunda, Simona, Idu ud. Freund, Zombora, Juliusa, Maxa (otac blizanaca Rudolfa i Rafaela, Lujze i Maje ud. Alexander), → Matildu (Tilda) Deutsch Maceljski te Juliju ud. Engelsrath (poslije u braku s → V. Winterom). Još za njegova života sinovi su se uspješno nastavili baviti trgovinom kožom. Bio je član predsjedništva ŽO u Osijeku i član Hevre Kadiše.

IZV.: HDA, RUR, Židovski odsjek, 27083. – Izvještaj Predsjedništva ŽBO u Osijeku 1897–99. – JIM. – KŽZ. – Podaci o ulazniku B. Polić, Š. Winter i M. Kajzer. – Telefonski imenik 1941.

LIT.: S. Sršan i V. Matić: Zavičajnici grada Osijeka 1901.1946. Osijek 2003. – M. Švob: Židovi u Hrvatskoj, 2. Zagreb 2004. – Lj. Dobrovšak: Židovi u Osijeku od doseljavanja do kraja Prvoga svjetskoga rata. Osijek 2013.