KLEIN, Aleksandar

KLEIN, Aleksandar, trgovac (Békéscsaba, Mađarska, 5. V. 1898 – ?, 1944). Bio je zaposlen 1930-ih kao stručni poslovođa u poduzeću »Albeka« u Zagrebu u kojem je uz proviziju participirao u dobiti. Od uspostave NDH štitio ga je osobno Ante Pavelić jer je, među ostalim, u Mađarskoj nabavljao sukno za ustaške uniforme. Prešao je na starokatoličku vjeru. U dokumentima ŽOZ u Zagrebu gotovo se ne spominje. Odmjeren mu je visok općinski prinos koji nije plaćao, a iako je upisan u Kartoteku židovskoga znaka, znak nije preuzeo. Neki svjedoci tvrde da je bio »upućen u makinacije Mare Pavelić sa srebrom, a vršio je za Maru i njezina supruga poglavnika i druge nabavke«. Samo koji dan nakon što su mu 1944. dodijeljena arijska prava, odnosno nakon što je postao »počasni arijevac«, misteriozno je nestao. U njegovu kartonu u Kartoteci židovskoga znaka pogrešno je upisano da je stradao 1941. u Jadovnu.

IZV.: HDA, Ponova, Prijava imetka, kut. 680. – HDA, MUP SRH, 013.0.4, Dosje dr. Ante Pavelić, Ustaški pokret i poglavnik NDH Ante Pavelić, 136. – KŽZ.

LIT.: M. Kolar-Dimitrijević: Osobe iz knjige Jučer, danas Ženi Lebl (Jennie Lebel). Novi Omanut, 9(2001) 44/45. – I. i S. Goldstein: Holokaust u Zagrebu. Zagreb 2001.