DUBAJIĆ, Margita

DUBAJIĆ, Margita (rođ. Balassa, Balaša), pjevačica i glumica (Budinščina, 29. VIII. 1903 – Zagreb, 13. IX. 1986). Karijeru je započela 1919. u Varaždinu ulogom Ninette u Hennequinovoj komediji Ima li što za carinu, nastupajući pod djevojačkim prezimenom. Ubrzo zatim predstavila se kao pjevačica ulogom Jolande u Lehárovoj opereti Ciganska ljubav. Nakon udaje za Dejana Dubajića, glumca, operetnoga pjevača i redatelja, nastupala kao glumica i pjevačica po dvije sezone u kazalištima u Novom Sadu i Beogradu. God. 1926. postala je članica zagrebačkoga HNK, gdje je ostvarila niz operetnih uloga do 1940, kad zbog bolesti napušta scenu. Proslavila se osobito kreacijama subreta poput Mimi, Miotte i Klarice u operetama Ralpha Benatzkog Adieu Mimi, Tri mušketira i Bijeli konj, Riquette u Ábráhámovoj Viktoriji, Andule u Weinbergerovoj opereti A propos što radi Andula, Vande u Nedbalovoj Poljačkoj krvi, Castellijeve i Pauline u Straussovim operetama Tri valcera i Teresine, Lole u Glozovoj Na plavom Jadranu te Miss Beautyflower i Perine u Tijardovićevim operetama Mala Floramye i Splitski akvarel. Svojim je pjevačkim i glumačkim darom, smislom za lepršavu komiku, neodoljivim scenskim šarmom i lijepom pojavom osvajala publiku postavši jedna od najpopularnijih operetnih subreta zagrebačkoga kazališta u međuratnom razdoblju. Bila je i jedna od prvih filmskih glumica hrvatskoga zvučnog filma nastupivši u reviji Evo nas, snimljenoj 1931. prema scenariju i na glazbu Ive Tijardovića. Po uspostavi NDH sa suprugom prelazi na grkokatoličku vjeru, dok je u prijavi imovine vlastima NDH navela kako je zbog zdravstvenih tegoba izgubila namještenje 30. V. 1941. Od vrjednije imovine prijavljen je suprugov motorkotač. Od ljeta 1945. nakratko je opet članica HNK, no umirovljena je već u veljači 1946, odlukom intendanta I. Tijardovića.

IZV.: HAZU, Odsjek za povijest hrvatskog kazališta i glazbe, spis br. 5975. – HDA, Ponova, Prijava imetka, kut. 666. – HDA, Ministarstvo prosvjete RH.

LIT.: R. Matz (V.): Nove kreacije u opereti. Jutarnji list, 19(1930) 6547. – P. Cindrić: Biseri scenskog umijeća. In memoriam Margiti Dubajić. Vjesnik, 46(1986), 17. IX. – B. Polić (B. P.): Margita Dubajić. Muzička kultura, 4(1986) 1/3. – I. Ajanović-Malinar: Dubajić, Margita. Hrvatski biografski leksikon, 3. Zagreb 1993.